Силно земетресение е било регистрирано днес в района на Истанбул, съобщават турските частни телевизии СиЕнЕн-Тюрк и НТВ.

Трусът е станал в 13.59 ч. във водите на Мраморно море край община Силиври, окръг Истанбул. Засега няма данни за пострадали хора или евентуални щети при земетресението.

Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул изчисли първоначално магнитуда на труса на 5,7, а после ревизира оценката си на 6. Според правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) той е бил с магнитуд 5,8 и е станал на дълбочина 6,99 км. Директорът на АФАД отправи предупреждение към гражданите да не влизат в повредени сгради.

Земетресението бе почувствано в Истанбул и съседните окръзи и предизвика паника сред населението. Жителите на града са се втурнали навън, а училища, болници и търговски центрове са били евакуирани. Временно са били прекъснати телефонните линии и гражданите не можеха да се свържат едни с други.

Осем минути след труса е станало още едно земетресение с магнитуд 4, а според АФАД е възможно да последват и нови трусове от около 4,5 - 4,6 по Рихтер.

Турски сеизмолог коментира пред телевизия НТВ, че земетресението влиза в категорията на средно силните земетресения и може да бъде разглеждано като "полезно".

В рамките на деня в района на Мраморно море станаха поредица по-леки трусове с магнитуд между 2,1 и 3,6 по Рихтер.

Бургазлии също са усетили люлеенето на земята, включително живущите във по-ниските сгради, съобщи местният сайт "Флагман". Заради силния трус са евакуирани служителите на Община Бургас, които в този момент са пред сградата на кметството. Навън са излезли и работещи други офиси.