Куче от породата мопс в американския щат Северна Каролина даде положителна проба за коронавирус и стана първото заразено куче в САЩ, съобщи местна медия, цитирана от ДПА и БТА.

Четириногото на име Уинстън било част от проучване на университета "Дюк" на 1 април, в което едно цяло домакинство е било тествано за вируса, предаде тв канал WRAL. Доктор Крис Удс, главен изследовател в катедрата по молекулярни и епидемиологични проучвания към университета, е потвърдил пред телевизията, че кучето е заразено. Той изказал предположението, че то е първият случай на куче с вируса в САЩ.

Майката, бащата и синът от изследваното семейство са дали положителна проба, докато резултатите на дъщерята, на друго куче и на котката били отрицателни. Домашната змия не е била тествана.

Мопсът от Северна Каролина е нов случай, след като померански шпиц от Хонконг през февруари стана първото куче носител на вируса в света. Оттогава коронавируса беше открит при домашни котки и при осем тигъра и лъва в нюйоркска зоологическа градина.