Дания е най-малко корумпираната държава в света за 2018 г. Това показа новата класация на организацията "Трансперънси интернешънъл", която мери усещането за корупция. Страната събира 88 от максималните 100 точки.

Първото място на Дания изглежда почти парадоксално в светлината на гигантския скандал с Данске банк, който се разрази именно през миналата година и бе определен като най-масивното пране на пари в Европа, съобщава в. "24 часа".

"Това е индекс за усещане на корупция, а всеки месец министрите в Дания отчитат пред парламента разходите си за пътувания, дали са получавали подаръци и какви. обяснява Наташа Феликс от датския клон на "Трансперънси".

С други думи, индексът мери дали гражданите, или бизнесът във всекидневието се сблъскват с подкупност, поради което драстични случаи като този с Данске банк остават извън полезрението на проучването. В него са включени общо 180 страни. В първата петица на слабо корумпираните са още Нова Зеландия, Финландия, Сингапур и Швеция.

Защо въпреки скандалите усещането за корупция в Дания е толкова ниско?

Според историци началото води от установяването на абсолютната монархия през 1660 г. от крал Фредерик III. От този момент монархията става наследствена за разлика от дотогавашната изборна монархия, при която кралете се избират от Държавен съвет на аристокрацията.

За да осигури абсолютната си власт за сметка на останалите аристократични родове, кралят започва да назначава на важни държавни позиции хора извън кастата на благородниците, като в замяна изисква пълна лоялност, за която те са давали клетва. Монархът установява и строги правила за държавните чиновници и техните отношения с хазната. През 1676 г. кралят забранява да приемат питие или подаръци под страх от смъртно наказание. Със закон от 1683 г. фалшификацията е обявена за тежко престъпление. През 1690 г. е разпоредено, че държавни служители, които се облагодетелстват за сметка на държавата, ще бъдат наказвани с доживотен затвор и каторга.

По-късно Дания става конституционна монархия, но традициите се запазват и развиват. Нетърпимостта към подкупите във всекидневието така се е вкоренила в датското общество, че днес в тази страна едва 6% от бизнеса и 3% от гражданите признават, че се е налагало да дават пари под масата.

Европейско изследване на ценностите пък показва, че 89% от датчаните са на мнение, че даването и вземането на подкупи не е оправдано при никакви обстоятелства.