Парламентът на Република Северна Македония със 114 гласа "за" прие Закона за ратификация на Северноатлантическия договор, съобщи МИА.

Законът е с отложено действие и ще влезе в сила, след като протоколът бъде ратифициран и от Испания - последната страна-членка, която все още не го е направила.

Пред парламента в Скопие вече се вее знамето на НАТО. След тържественото заседание на председателя на Събранието Талат Джафери бе връчено знамето на Алианса, което бе издигнато пред сградата на парламента редом до флага на Северна Македония.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, присъства в Скопие на ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

От съседи днес нашите две страни се превръщат в стратегически съюзници, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, непосредствено след като Събранието на Република Северна Македония ратифицира Протокола за присъединяване на страната към НАТО.

В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България - Северна Македония Борис Вангелов, заместник-председателят на групата Тома Биков и нейните членове Жельо Бойчев, Велислава Кръстева и Полина Цанкова-Христова.

Радвам се, че имам възможността да гостувам в Събранието на Република Северна Македония в този важен за страната ден, подчерта Цвета Караянчева. Тя припомни, че на 20 февруари 2019 г. Народното събрание единодушно ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония и с това стана една от първите държави, изразили подкрепата си към този акт. Това беше пореден израз на нашата последователна подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония, добави председателят на българския парламент.