Ново онлайн предизвикателство се превърна в самоубийствена игра, заради която полиция и училища във Великобритания и САЩ вече издават тревожни предупреждения към родителите.

"Момо играта" или "Момо предизвикателството" (Momo challenge) спечели международна известност миналото лято и първоначално се смяташе за измислица, бързо превръщайки се в широко разпространено меме или просто мем (използва се, за да опише идея, която се разпространява онлайн). През август 2018 г. правоприлагащите органи разследваха влиянието на Момо върху смъртта на 12-годишен в Аржентина, създавайки притеснения у родителите по света за реалните опасности от предизвикателството.

Когато децата участват в играта, те се свързват с непознат на име Момо, използващ страховито уродливо изображение за аватар. Те комуникират главно чрез приложението за съобщения  WhatsApp.

Момо насърчава участниците да изпълняват различни задачи, ако искат да избегнат "проклятието". Някои от задачите включват самонараняване, за което Момо иска от участника да предостави фотографски доказателства, за да продължи играта. В крайна сметка играта завършва със заповед от Момо, който казва на участника да се самоубие, записвайки това за социални медии.

Социалните медийни приложения имат богата история на проблеми с безопасността, особено по отношение на децата. През декември 2018 г. WhatsApp бе критикуван за това, че не успя да спре разпространението на детска порнография в чат групи. Говорителят на WhatsApp заяви тогава, че компанията "има политика на нулева толерантност по отношение на сексуалното насилие над деца".

През последните седмици YouTube също е подложена на натиск за обработката на неподходящо съдържание, насочено към деца. Видеоклип, популяризиращ съвети за самонараняване, маскиран като популярен анимационен сериал, продължи да се появява на YouTube и YouTube Kids. Докато YouTube заявява, че е предприела стъпки за подобряване на безопасността в своите платформи, родителите казват, че това просто не работи.

Предизвикателството на Момо е зловещо, подобно на предизвикателството "Син кит", което придоби популярност през 2017 г. и се предполага, че е довело до смъртта на тийнейджъри в САЩ, Русия, Бразилия и половин дузина други страни, като стигна и до България.

Оригиналният образ на "Момо" всъщност е скулптура, наречена "Mother Bird" от японския художник Кейсуке Аисава, който беше изложен през 2016 г. в галерия Ванила в Токио. Няма доказателства, че компанията на Аисава е участвала в създаването или изпълнението на предизвикателството Момо. 

Виж видео:

Както повечето мемета, предизвикателството Момо изглеждаше изчезнало скоро след като бързо стана супер популярно. Но тази седмица родители от цяла Великобритания започнаха да подават сигнали, че отново намират играта сред приложенията на WhatsApp, както и скрита в анимационните видеоклипове за деца в социалните медии.

"WhatsApp се грижи  за безопасността на нашите потребители", заяви говорител на компанията. "Лесно е да блокирате всеки телефонен номер и ние насърчаваме потребителите да ни съобщават за проблемни съобщения, за да можем да предприемем необходимите действия."

"Нашият съвет, както винаги, е да наблюдавате игрите, които вашите деца играят, и да бъдете изключително внимателни към видеоклиповете, които гледат в YouTube", пише говорител на полицията в Северна Ирландия. - "Уверете се, че устройствата, до които имат достъп, са ограничени до подходящо за възрастта съдържание".

Правоприлагащите органи също напомнят, че родителите трябва да се съсредоточат върху по-голямата картина: "Дори основните изследвания с отворен код сочат, че" Момо "се управлява от хакери, които търсят лична информация", пише говорител на службите  ​​във Facebook. "Опасността се крие в това, че детето ви се чувства подложено на натиск и задължено да изпълни заповедта на всяко приложение чрез т. нар. "предизвикателства" или натиск от колеги в чат стаи и други подобни ... По-важно е, детето ви да знае, че не бива да дава лична информация на никого и, че никой няма право да им заповядва или да ги накара да правят нещо, което не искат."

Училищата в Обединеното кралство също предупреждават родителите за потенциалните опасности от опасните видеоклипове. "Ние сме наясно, че някои неприятни предизвикателства ("Момо предизвикателството") са хакерство в детските програми.