Момченце успя да засенчи папа Франциск на днешната обща аудиенция във Ватикана, предадоха световните агенции.

6-годишният Венцел Вирт присъствал на общата аудиенция заедно с родителите си. В даден момент обаче детето се отегчило и се покатерило на сцената във ватиканската зала за аудиенции. Швейцарските гвардейци и ватиканските жандармеристи не се възпротивили на появата на малчугана и го оставили да тича и си играе на воля около Франциск, докато останалите духовници четели религиозни текстове на различни езици.

Майката на детето се притеснила и се доближила до сцената, за да прибере детето. Тя обяснила на папата, че момченцето не можело да говори. Папата й казал: "Оставете го тук, оставете го". Тогава майката се дръпнала и детето продължило да си играе.

Когато Франциск взел накрая микрофона, за да говори на общата аудиенция, той разказал, че малкият Венцел имал говорни проблеми, но знаел как да комуникира и да изразява себе си.

"И той има нещо, което ме кара да се замисля, а именно той е свободен. Да, той е недисциплиниран, но е свободен", каза папата. После допълни: "Когато Исус е казал, че трябва да сме като децата, това означава, че трябва да имаме свободата, която детето има пред баща си".

По-късно бащата на малкия Венцел разказа пред журналисти, че синът му имал освен проблемите с говора и поведенчески проблеми. Семейството пътувало от Верона до Рим за аудиенцията при папата и детето било изморено от дългия път и от чакането, ето защо се изявило по този начин днес, разказа още бащата. Той допълни, че когато малкият Венцел научил, че семейството му ще ходи в Рим, за да види папата, той бил много развълнуван.

Папата, който е аржентинец, пък бил развълнуван, че у детето има и аржентинска жилка, тъй като майката на Венцел била с двойно гражданство - италианско и аржентинско.