Компанията "Модерна" съобщи в понеделник, че е подала до Европейската агенция по лекарствата (EMA) заявление за условно разрешение за употреба на нейната ваксина Covid-19 при младите хора на възраст между 12 и 17 години.

През месец май компанията разкри, че нейната ваксина mRNA-1273 се е оказала на 100% ефективна сред тийнейджърите, които са участвали в проучването.

Преди седмица пък "Модерна" инициира искане за непрекъснато наблюдение на нейната ваксина от Агенцията за храните и лекарствата на САЩ с цел получаване на пълното ѝ одобрение в страната.

"Насърчени сме, че ваксината на "Модерна" срещу Covid-19 е много ефективна за предотвратяване на инфекции с коронавирус (SARS-CoV-2) при юноши. Подадохме документи до EMA и до Канадската здравна служба за условно разрешение на ваксината ни при непълнолетни на възраст между 12 и 17 години. Планираме да направим това и в САЩ", отбеляза изпълнителният директор на "Модерна" Стефан Бансел.

Миналия месец Европейската агенция по лекарствата одобри прилагането на ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech за употреба при деца на 12 и повече години.