В понеделник сутрин руските сили атакуваха водноелектрически централи в Украйна, както и други енергийни съоръжения, в резултат на което много хора останаха без електричество и течаща вода, предаде Ройтерс.

Киев беше разтърсен от няколко експлозии, а по думите на премиера Денис Шмигал днес са били атакувани 10 украински области и са били нанесени щети по 18 обекта, свързани преди всичко с енергийните мощности на страната.

Шмигал допълни, че стотици населени места из цяла Украйна са останали без електрозахранване, въпреки че военновъздушните сили заявиха, че са прехванали и унищожили между 44 и 50 руски ракети.

В Киев се извиха дълги опашки от хора, които искат да си набавят вода, след като кметът Виталий Кличко съобщи, че 80 процента от жителите на столицата са останали без достъп до водоснабдителната мрежа, а местните власти казаха, че 350 000 жилища са останали без ток.

Няколко часа по-късно Кличко каза, че 270 000 апартамента, което значи около 40 на сто от жилищата в Киев, продължават да нямат достъп до електричество и течаща вода. В цялата страна бяха обявени аварийни прекъсвания на електрозахранването, за да се спести енергия и да могат да се извършат ремонтни дейности, допълва БТА.

Снимка: АР/БТА

Водноелектрическа централа в Кременчук, Централна Украйна, също е била атакувана, съобщи областният управител. В социалните медии се появиха видеа, които показват, че няколко ВЕЦ-а в други части на страната също са били ударени от руските сили.

Русия започна да извършва атаки срещу енергийна инфраструктура и градове, след като обвини Киев за експлозията, която разруши част от Кримския мост. Москва твърди, че нанася удари срещу военни и енергийни обекти, но от руските удари бяха засегнати и много жилищни сгради, отбелязва Ройтерс.