Млада жена, оцеляла от атентатите в Брюксел, извършени през 2016 г., и преживяла също така и сексуална агресия, беше евтаназирана заради интензивни психологически страдания, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем.

23-годишната Шанти Де Корте е била на антидепресанти, защото е била силно травмирана от двете събития, разбили живота й. Тя е била евтаназирана с одобрението на медици през май миналата година. В последните си часове е била заобиколена от семейството си. Новината за евтаназията обаче бе съобщена от местни медии едва вчера.

Шанти е била на 17 години, когато се озовава на летище Завентем в Брюксел на 22 март 2016 г. Тя е трябвало да замине за Италия, за да учи. Тогава двама атентатори извършиха атака на летището и жертвите бяха 16. Шанти не е била ранена, но се е намирала на няколко метра от взрива и това е породило необратими психологически травми у нея. Тя е била приета за лечение в психиатрично заведение, където е била поставена на силни антидепресанти, но там тя е станала жертва през 2018 г. на опит за изнасилване от страна на друг пациент в клиниката. През 2020 г. младата жена е направила опит за самоубийство.

Заради все по-силни страдания, няколко лекари откликват на искането на Шанти за асистирано самоубийство. "Смях се и плаках до последния ден. Обичах и имах правото да усетя какво е истинската любов. Сега ще си отида в мир и знайте, че вече ми липсвате", е написала младата жена във Фейсбук. Тази публикация обаче беше махната оттам вчера

Белгийската Федерална комисия за контрол и оценка на евтаназиите защити решението си да откликне на молбата на младата жена да бъде евтаназирана. "Тя понасяше такова психическо страдание, че беше логично да бъде прието нейното искане", заяви комисията. "Тя беше хоспитализирана няколко пъти, изпи десетки медикаменти. Месеците, годините минаваха, но при нея не се забелязваше никакво подобрение. Тя говореше за самоубийство. Тя не можеше повече да живее, нейният живот се беше превърнал в ад за нея. Психиатрите след много консултации казаха, че състоянието й е нелечимо", заяви Ив де Лох, общопрактикуващ лекар в Брюксел относно евтаназията на младата жена.