Стрелец, барикадирал се в клон на банка "СънТръст" (SunTrust) във Флорида, уби в сряда най-малко петима души, каза шефът на полицията в Себринг Карл Хоглунд.

Заподозреният призова властите да обявят, че е влязъл в банката в Себринг, на около 85 мили южно от Орландо, и е започнал да стреля, каза Хоглунд, цитиран от СиЕнЕн (CNN). Властите идентифицираха заподозрения като 21-годишния жител на Себринг Зефен Ксавър, който е задържан.

"Ние претърпяхме значителни загуби от ръцете на безчувствен престъпник, който извърши безсмислено престъпление", каза Хоглунд.

Ужасен ден за Себринг, каза губернаторът на Флорида

Снимка: AP/БТА

Не е известно дали убитите са банкови служители или клиенти. Жертвите все още не са идентифицирани и семействата не са уведомени, заявиха властите.

"Това е ужасен ден за Себринг и за щата Флорида", каза губернаторът Рон ДеСантис (на водещата снимка вдясно от Хоглунд).

"Застрелях петима души"

Инцидентът започна с телефонен разговор между властите и заподозрения малко след 12:30 часа местно време в сряда, съобщиха официални лица.

"Застрелял петима души", каза обадилият се по телефона млад мъж, както обяви полицията на Себринг. Местната полиция и  офисът на шерифа на окръг Хайлендс отговорили на обаждането.

Първоначално преговорите с барикадиралия се се провалили. По-късно екип за спешна намеса SWAT влязъл в банката и продължил преговорите на място.

Екип на SWAT проведе преговорите и убеди убиеца да се предаде

Снимка: AP/БТА

Заподозряният в крайна сметка се предал на екипа на SWAT в банката, съобщи полицията.

ФБР и Министерството на правосъдието във Флорида подпомагат разследването. Властите все още проучват мотива за  престъплението.

Бащата на заподозрения каза, че е съкрушен заради жертвите. "Съсипан съм и заради сина си", каза Джош Ксавър, жител на Индиана, в телефонно интервю в сряда.

Ксавър баща заяви, че синът му се е преместил във Флорида преди около година.

"Той не е отгледан, за да стане такъв. Винаги е бил добро дете. Имал е проблеми", призна бащата, без да уточни какви, но добави, че никога преди не е наранявал някого.

Кой е Зефен

Зефен Ксавър е бил нает като стажант-служител в затвора в Ейвън парк и е подал оставка преди две седмици, каза Патрик Мандерфийлд, говорител на Департамента по затворите във Флорида. Бил е нает на 2 ноември м.г. и подал оставка на 9 януари, отбеляза той.

Председателят и главен изпълнителен директор на "СънТръст" Бил Роджърс заяви, че служителите на компанията "са дълбоко натъжени от трагедията" в банковия клон.

"Работим с длъжностните лица и се посвещаваме на това напълно да отговорим на нуждите на всички засегнати лица и семейства. Целият ни екип оплаква тази ужасна загуба", каза Роджърс в свое изявление.