Бившият гръцки премиер и лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис изрази недоволство от предполагаемата намеса на турското консулство в Комотини в полза на кандидата за депутат от опозиционната СИРИЗА Ферхат Озгюр, съобщи телевизия Скай, като цитира интервю на Мицотакис пред "Прото тема".

Според Мицотакис "в Родопи имаше открита намеса на турското консулство в полза на определен кандидат. И това е проблем", пише БТА.

"Не може една чужда страна да се намесва открито в полза на конкретни кандидати, които се обръщат към турското консулство, а не към гръцкия конституционен правов ред. Това е въпрос, който трябва да занимае преди всичко партията, която го е избрала, защото става съучастник в намесата на друга държава във вътрешните работи на Гърция", каза Мицотакис.

"И внимание: Не говоря за всички депутати от (мюсюлманското) малцинство, нито за цялото мюсюлманско малцинство. Аз даже съм подкрепял религиозното малцинство по стъпките на Константинос Мицотакис (баща на Кириакос Мицотакис и премиер в началото на 90-те години - б.ред.), който направи реалност равенството пред закона и политическото равенство", казва Кириакос Мицотакис.

"Гръцките мюсюлмани трябва да усещат, че имат същите възможности, които имат съгражданите им християни и ние правим каквото е необходимо за това. Някои обаче искат да ги използват за лост, за да създават проблеми за Гърция. Затова и някои партии трябваше да са по-внимателни в избора си", казва бившият гръцки премиер.

От стоя страна говорителят на Нова демокрация Акис Скерцос заяви, че "изборът на кандидати, които възприемат най-крайната турска пропаганда, открито говорят за турско, а не за мюсюлманско малцинство в Тракия и се подкрепят явно от турското консулство - както и г-н Зейбек, който беше избран в Ксанти, предизвиква сериозни въпроси за критериите, по които СИРИЗА служи на общата външна политика и отбрана спрямо турския ревизионизъм".

Родопи беше единствената префектура в Гърция, където СИРИЗА зае първото място на парламентарните избори в Гърция на 21 май.