Тайнствена миризма на сяра беше усетена вчера вечерта от много парижани, точно в навечерието на началото на излизането от изолация, пишат изданията "Фигаро" и "Паризиен", на които се позова БТА.

В социалните мрежи много столичани написаха, че долавят странната миризма в Париж и региона му. Те я описаха като миризма на сяра или на развалено яйце. Произходът й остана неясен.

"Каква е тази воня в Париж? Човек ще рече, че е смесица от изгоряло насекомо и от старо брюкселско зеле", написа потребител в Туитър.

"Направо ме удря в главата, като отворя прозореца", коментира друг потребител в социалната мрежа.

Френски медии се свързаха с парижката Противопожарна служба, която каза, че е получила много сигнали, но не успя да каже каква е точната причина за миризмата. "Както изглежда е свързано с лошото време от изминалата нощ, защото и в други департаменти са констатирали подобно нещо", обясниха от противопожарната служба.

Миризмата е била доловена чак в Мелюн, на около 50 километра южно от Париж, и в Мо, на около 50 километра източно от Париж, потвърдиха днес пожарникарите от департамента Сен е Марн. От противопожарната служба казаха, че миризмата не е свързана с никаква конкретна ситуация, изисквала тяхната намеса.

В събота вечерта е имало силни бури в района на Париж. |И днес продължава да има проливни дъждове и бурни пориви на вятъра в района на Париж.

Бурите са в основата на мистериозната миризма - това е и хипотезата и на първия заместник-кмет на Париж Еманюел Грегоар. "Никакъв пожар или промишлен инцидент не е сигнализиран. Миризмата на сяра може да е свързана със силните дъждове", каза той в Туитър. Той обаче каза, че се извършват и проверки по случая. "Няма никаква причина за безпокойство", увери Грегоар. Той каза, че са взети проби и че, се предполага и че източник на миризмата може да са съоръженията за пречистването на отпадните води или облак серен диоксид, дошъл от чужбина. Експерти смятали, че тези варианти са възможни.

Службата за надзор на качеството на въздуха в Ил дьо Франс обаче каза, че не е отчела големи количества на серен диоксид, но твърди, че миризмата на развалено яйце може да идва от съставка в отпадните води - сероводород.

"Предвид метеорологичните условия и вятъра е възможно миризма, идваща евентуално от местата за пречистване на отпадни води, да е била почувствана и на други места", казва Пиер Перо, говорител на Службата.

Изненадващото обаче е, че сходна миризма е била усетена и в Лос Анджелис в САЩ. Вчера много потребители на интернет се оплакаха в социалните мрежи от странна воня, обхванала улиците на Града на ангелите.