Министрите на здравеопазването и на труда в Еквадор подадоха вчера оставки часове след като бе обявено, че броят на заразените с коронавируса в страната е надхвърлил 500, предаде Ройтерс.

В началото на седмицата в Еквадор бе обявено извънредно положение. Границите бяха затворени за влизащи, наложен бе нощен полицейски час и бе ограничено движението на хора във вътрешността на страната. На виртуална пресконференция в събота бе съобщено, че броят на заразените е вече 532, а починалите са седмина. Последваха двете оставки.

Здравните власти в Колумбия обявиха първия смъртен случай от заболяването, причинено от вируса. Това е 58-годишен мъж, работил като таксиметров шофьор в град Картахена.

Губернаторът на бразилския щат Сао Пауло Жоао Дориа каза вчера, че от вторник в щата започва двуседмична пълна карантина. Ще бъдат затворени всички маловажни предприятия и услуги, вкл. баровете и ресторантите. Той мотивира извънредната мярка с 15-те смъртни случая от вируса в 46-милионния щат.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро за пореден път заяви, че истерията около заразата ще нанесе повече щети от самия вирус. По данни от петък в страната има 904 случая с коронавирус и 18 починали.

Парламентът в Коста Рика одобри вчера на първо четене кредитната линия за 500 милиона долара от Банката за развитие на Латинска Америка, която сума ще бъде използвана за борба със заразата, съобщи в "Туитър" президентът Карлос Алварадо Кесада. Бързо разпространяващият се вирус е заразил досега 117 костариканци, предаде Ройтерс.

В Чили бе регистриран първият смъртен случай от Covid-19, допълни ТАСС. От днес в Боливия е наложена 14-дневна карантина, като хората ще могат да излизат от домовете си само за да се снабдят с лекарства или храна, а транспортът - личе и обществен - е изцяло спрян. Също от днес в Гватемала в продължение на осем дни е в сила полицейски час от 16 ч. до 4 ч. на следващата сутрин.