Британският премиер Тереза Мей ще намери начин сделката й за Брекзит да бъде одобрена от парламента, заяви днес външният министър Джереми Хънт.

Миналия месец Мей отложи планираното гласуване на споразумението от британския парламент, след като призна, че то ще бъде отхвърлено. Британският премиер иска допълнителни гаранции от лидерите на Европейския съюз преди вота по-късно този месец, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Когато Тереза Мей се завърне с гаранциите, които иска от ЕС, че споразумението няма да ни постави завинаги в капана на митническия съюз, тя ще намери начин сделката да бъде одобрена от парламента", отговори британският министър на външните работи на въпрос, след като произнесе реч в Сингапур.

Хънт предупреди, че произвеждането на втори референдум за Брекзит ще навреди на британската демокрация, а обществените последици от евентуалното оставане в ЕС ще бъдат опустошителни.

Вчера Тереза Мей използва новогодишното си обръщение, за да потърси по-голяма политическа подкрепа за своята сделка за Брекзит. Тя призова депутатите да подкрепят споразумението й с Европейския съюз, обещавайки, че то ще позволи на Великобритания да излезе от затруднено положение и ще даде възможност на правителството да се съсредоточи върху решаването на вътрешни проблеми.

"Нова година е време да погледнем напред, а през 2019-а Обединеното кралство ще започне нова глава. Договорената от мен сделка за Брекзит изпълнява вота на британския народ, а през следващите няколко седмици депутатите ще трябва да вземат важно решение. Ако парламентът подкрепи сделка, Великобритания може да излезе от затруднено положение. Вярвам, че заедно можем да започнем нова глава с оптимизъм и надежда", каза Мей", заяви премиерът.