Милиони леки оръжия, циркулиращи на Балканите, представляват "голяма заплаха за европейската сигурност". Това предупреди днес френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Неговият германски колега Хайко Маас пък определи ситуацията с тези оръжия като неприемлива. "Терористи и престъпници продължават да избиват хора в цяла Европа", добави той.

"Европол смята, че между 3 и 6 милиона огнестрелни оръжия понастоящем циркулират на Западните Балкани. Това е нещо огромно като количество", заяви френският външен министър. Той визира този район на Европа, който обединява Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Оръжията, идващи от този регион, са до голям степен използвани от престъпните мрежи и от терористите, отбелязва АФП.

Льо Дриан и Маас се срещат в Париж в рамките на френско-германска инициатива за координиране на борбата срещу трафика с огнестрелни оръжия на Западните Балкани. Инициативата бе подета в края на 2017 г. и поставя определени цели, които трябва да бъдат постигнати до 2024 г.

Франция обмисля например да допринесе за финансирането на оборудване и софтуер за идентификация, които да бъдат използвани от силите на реда. Париж освен това ще създаде поста на сътрудник в посолството си в Белград, натоварен с въпроса за борбата с трафика на огнестрелни оръжия, каза днес Льо Дриан.

"По време на атентатите във Франция през януари и ноември 2015 г. терористите използваха незаконни оръжия, дошли от този регион", припомни френският министър, визирайки Западните Балкани.

Нападателите от атентатите на 13 ноември с.г. в Париж, за които отговорност пое "Ислямска държава", разполагаха със "Застава", сръбската версия на руските автомати АК47.

На снимката: Поделение на сръбската армия. въоръжено с автомати, произведени в "Застава" в Крагуевац