Изненадата в изборите е голямата подкрепа, която действащият президент получи от латиносите във Флорида. Америка не е разделена на расова основа - това показаха тези избори. Много чернокожи също подкрепиха Тръмп. Бюлетините, изпратени по пощата, могат да обърнат резултата в една или друга посока. А оспорване ще има. За Европа Байдън е по-добрият избор - по-предвидимият президент. Това каза в интервю за Dir.bg Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи.

- Не се оправдават прогнозите за бърза победа за Джо Байдън. Това изненадва ли ви, г-н Керемедчиев?

- Не, не ме изненадва. И при предишни избори социологичните проучвания не отразяваха реалността. Ето преди 4 години например Хилари Клинтън водеше и дори спечели като процент с над 3 милиона гласоподаватели повече, 2.5%, но в крайна сметка загуби. Но тя загуби, защото уникалността на изборния процес в САЩ, където се гласува за представители, които избират следващия президент, променя много крайния резултат. Трябва да се има предвид и че много от гласоподавателите, т.нар. мълчаливо мнозинство, на което разчиташе и Никсън преди 50 г. , а преди 4 г. то помогна и на Тръмп, днес отново му помага. Това е мнозинство от предимно бели и в добро социално положение гласоподаватели, които не обявяват за кого ще гласуват, дори крият това и сега твърдо застават зад Тръмп. Всъщност изненадата в изборите беше голямата вълна испаноговорящо население, латиносите, което във Флорида подкрепи Тръмп.

- Тоест, факторът "раса" вече не влияе или влияе по-малко. Така ли е, според Вас"?

- Категорично, да, смята се, че Байдън печели предимно гласовете на чернокожото население. Но това не е точно така. Има много чернокожи, които подкрепят Тръмп, икономически добре поставените американци, които са доволни от политиката на президента спрямо бизнеса и гласуват за него. Така че не може да кажем, че Америка е страна, разделена на расова основа. По-скоро е разделена на базата на либерални идеи и консервативни икономически, капиталистически даже идеи, които проповядва Тръмп.

- И двамата кандидати обявиха, че са победители , но не избързаха ли, има милиони гласове още непреброени. Тръмп иска спиране на броенето. Ще се стигне ли до оспорване на резултати?

- При всички положения ще се стигне до оспорване на резултати. Съгласен съм с Байдън, който каза, че трябва да проявим търпение, защото в много щати, например в Пенсилвания, беше забранено броенето и сортирането на бюлетините, изпратени по пощата, да започне предварително. Те трябва тепърва да отворят пуснатите по пощата пликове, да броят и да ги отразят в изборния резултат. Това означава, че още поне седмица няма да знаем в определени щати какъв ще е крайният резултат. И ако наистина процентите на двамата в тези щати са много близки, допълнително броените бюлетини, изпратени по пощата, могат да обърнат резултата в някой щат в едната или другата посока. По-скоро Байдън предпочита тези бюлетини да бъдат включени, тъй като по-голямата част от привържениците на демократите гласуваха именно по пощата и така може да очаква много повече подкрепа от тези гласове. Докато Тръмп подтикваше своите привърженици да гласуват в урните в изборния ден и затова техните резултати са по-бързо и лесно отчитани.

- Как мислите, кой победител би бил по-добър за Европа?

- Ако изборите за американски президент бяха в Европа, ЕС и Великобритания, Байдън щеше да постигне победа, сравнима с тази на Лукашенко в Беларус. Но за радост или съжаление, американците избират своя президент. При всички положения Европа се надява с Байдън Америка да стане предвидим партньор предимно в икономическото и военното сътрудничество. При втори мандат Тръмп ще бъде много по-яростен привърженик на темата "Америка първа" и ще продължава да разтърсва всички световни организации като ООН, Световната търговска организация, НАТО, Европейския съюз. Тоест ще продължаваме да сме свидетели на много по-променящ се свят, ако Тръмп спечели.

- Благодаря ви за това интервю, г-н Керемедчиев