Финалният дебат в четвъртък вечерта в Нашвил, щата Тенеси, между двамата кандидати за президент на САЩ на изборите на 3 ноември, Доналд Тръмп и Джо Байдън, ще премине при известни процедурни промени, предадоха световните агенции.

Дебатът се очаква да бъде гледан по телевизията от десетки милиони американци. Смята се, че това е последна възможност за двамата съперници да се обърнат към националната аудитория и да убедят все още нерешилите избиратели как да гласуват.

Промените бяха обявени от независимата комисия по кандидат-президентските дебати. Намерението е да се избегнат хаосът и нелицеприятните сцени от първия дебат, на който двамата претенденти, и най-вече Тръмп, се апострофираха безразборно един друг, често с нелюбезни реплики, и смисълът на дискусията до голяма степен се изгуби.

Главната промяна е, че микрофонът на всеки от двамата ще бъде изключван, докато опонентът му прави встъпително изказване по всяка от темите.

90-минутният дебат ще бъде разделен на шест 15-минутни сегмента, като всеки кандидат ще има две минути за встъпително изказване без да бъде прекъсван, преди да се премине към открит дебат по темата. При открития дебат обаче прекъсванията от опонента ще бъдат приспадани от общото му време за дебата.

Комисията бе подложена на натиск от предизборния щаб на републиканеца Тръмп да не се променят правилата, докато екипът на демократа Байдън изрази надежда за един по-дисциплиниран и подреден дебат. Комисията заяви, че "смята за подходящо да приеме мерки с цел да се спазват договорените правила и за неприемливо да се променят самите правила".

Кампанията на Тръмп възрази срещу нововъведението, но каза, че президентът все пак ще участва в дебата. Според шефа на кампанията на Тръмп, Бил Степиън, промяната, направена от комисията, е опит да се даде предимство да предпочитания от нея кандидат. Той визираше Байдън.

От кампанията на демократа засега не са коментирали това твърдение.

Самият Тръмп потвърди пред репортери, че ще участва в дебата с Байдън, въпреки че смята, че условията, при които ще се проведе той, за нечестни. "Много е нечестно, че те промениха и темите и че отново ще имаме един водещ, който е тотално пристрастен", каза американският президент.

От щаба на Байдън отговориха по този повод, че двете страни предварително са се договорили да оставят на водещите да определят темите на дебата. Те отбелязаха, че Тръмп е искал да избегне обсъждането на въпроса как той се справя с пандемията от коронавируса.

Според проучванията това е главната тема, вълнуваща избирателите.

"Както обикновено, президентът е по-загрижен за правилата на дебата, отколкото за това от каква помощ има нужда страната в условията на сегашната криза", каза говорител на Байдън.

Междувременно с четири срещу четири гласа Върховният съд на САЩ остави вчера в сила решение на висшата съдебна инстанция в щата Пенсилвания за удължаване с три дни на срока за преброяване на някои изборни бюлетини, пристигнали със закъснение по пощата заради пандемията.

Във Върховния съд се стигна до блокаж, тъй като не бяха събрани необходимите пет гласа, за да се приеме искането на Републиканската партия за спиране на решението на съда в Пенсилвания. Искането на републиканците бе подкрепено от четирима върховни съдии, а против гласуваха председателят на съда и тримата либерални висши магистрати, отбелязва вестникът, като подчертава, че нито една от страните не е представила аргументите за решението си, пише "Ню Йорк таймс".