Последният съветски лидер Михаил Горбачов отговори на обвиненията, че е "предал Източна Европа" в интервю пред френския вестник "Фигаро".

Мнозина в Русия продължават да смятат, че Горбачов е виновен затова, че е предал съветския съюзник ГДР и е пожертвал жизненоважните интереси на Москва в преговорите със западните държави. Сред тях е и Владимир Путин, който обвинява съветския лидер, че наивно се е подвел по обещанията на Запада, че НАТО няма да се опита да приеме за свои членове държавите от бившия съветски блок, вместо да поиска писмени гаранции.

"Горбачов направи грешка", каза Путин и допълни: "В политиката споразуменията трябва да се закрепват в документ. Той само води разговори за това и реши, че това е договорено".

По думите на 88-годишния Михаил Горбачов, реакцията на съветското ръководство на случващото се в страните от този регион е била част от политиката на "новото мислене", която се е основавала на принципите на свобода на избора.

Горбачов добави, че съседните държави само са получили права и свободи, на които вече са се радвали съветските граждани, но не е съгласен, че е "предал Източна Европа".

"На кого я предадох? Полша - на поляците, Унгария - на унгарците, а Чехословакия - на чехите и словаците", възрази бившият съветски лидер.

По-рано политикът обяви за виновници за разпада на СССР организаторите на августовския пуч. Михаил Горбачов също така призна, че е осъзнавал рисковете от перестройката, но не е могъл да не ги поеме заради необходимостта от промени.