Група мигранти, очакващи депортиране от Австрия, запалиха пожар в затворническата си килия късно снощи. Има ранени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Петима афганистанци на възраст между 18 и 33 години и 30-годишен иракчанин са били приети в болница за интензивно лечение, съобщава австрийската агенция АПА.

Говорител на полицията каза, че следователите са намерили обгорено прощално писмо, което сочи, че може би мигрантите са извършили опит за самоубийство. Това предположение се подсилва от факта, че затворниците са се опитали да не допуснат в килията нито полицията, нито служители на затвора, след като предизвикали пожара. Той бил бързо изгасен, но заради гъстия дим други 40 затворници били преместени на безопасно място.

Контролът бил възстановен с участието на 100 полицаи и 70 пожарникари. Не е ясно как е бил запален огънят, отбелязва ДПА.

Австрийски медии напомнят, че не за първи път затворници се опитват да опожарят килиите си. Има съобщения и за гладни стачки.

В същия момент във Виена се провеждаше европейска конференция по въпросите на миграцията, в която взеха участи министри на вътрешните работи на страни членки на ЕС. На снимката са европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, италианският министър Матео Салвини и австрийският домакин Херберт Кикъл.