Мъжът, който бутна 8-годишно момченце и 40-годишната му майка пред идващия високоскоростен влак на гарата във Франкфурт, е мигрант от Еритрея, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Германия. 

Нападателят, който се опита да избяга, но бе заловен от случайни минувачи до пристигането на полицията, е на 40 години. Той отказва да говори пред разследващите. Мотивите за атаката остават неясни.

Трагедията се разигра вчера около 9.50 часа на централната жп гара в германския град. Момченцето и майката стояли на перона, когато са блъснати от 40-годишния еритреец на релсите. Майката е успяла да се претърколи между двете линии, но детето е загинало на място. След това мигрантът се е опитал да бутне още един мъж пред влака, но не е успял.

Задържаният ще бъде изправен пред съда във Франкфурт до края на деня. Германската полиция събира доказателства. Преглеждат се и записите от всички видеокамери на гарата. До момента обаче не е установена връзка между еритрееца и жертвите му.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер остро осъди деянието. Той заяви, че прекъсва отпуската си и ще проведе спешни консултации с компетентните органи, преди да уведоми обществеността за подробностите. Очаква се Зеехофер да даде прескоференция по-късно днес.

Министър-председателят на провинция Хесен Фолкер Буфие предаде съболезнованията си на семейството на загиналото дете. Той заяви, че "няма думи" пред лицето на това "отвратително деяние". 

Атаката в Централна гара във Франкфурт също предизвика дебат за сигурността по железопътните гари. Политикът от ХДС Филип Амтор заяви: "След това ужасно престъпление се нуждаем от бързи и осезаеми последствия за извършителя. В допълнение към наказателното производство трябва да се обсъждат и мерки за предотвратяване на подобни инциденти. Отворен съм и за обсъждане на по-добра сигурност в нашите гари".

Властите в Германия призоваха пътуващите с железниците да бъдат внимателни и да се оглеждат за подозрителни лица на пероните, както и да стоят най-малко на два метра от релсите.