В Хага днес се открива международно бюро, натоварено със задачата да води разследвания във връзка с руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес. Това е първи етап към евентуално създаване на специален трибунал, пред който ще бъдат изправени и съдени най-високопоставените руски представители заради войната в Украйна.

Така нареченият Международен център за преследване на престъплението на агресия срещу Украйна обединява прокурори от Киев, ЕС, САЩ и от Международния наказателен съд. Това е един вид прокуратура, която ще има мисията да разследва и събира доказателства.

Откриването на Центъра ще бъде съпроводено с пресконференция в централата на Евроджъст, европейската правосъдна агенция. В пресконференцията ще участват Андрий Костин, главен прокурор на Украйна, Карим Хан, прокурор от МНС, Кенет Полайт, американският заместник главен прокурор, както и европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс.

Призивите за създаване на специален трибунал за войната в Украйна се умножиха, тъй като МНС е компетентен да съди само военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Украйна. През март МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради предполагаемо изчезване на украински деца.

Киев упражнява натиск за създаване на специален трибунал откакто бяха открити стотици трупове след изтеглянето през април 2022 г. на руските сили от Буча, близо до украинската столица.

Международната подкрепа не спря да расте и през февруари Европейската комисия обяви създаването на Центъра, което ще бъде открит днес в Хага. Брюксел заяви, че този Център ще има за крайна цел да преследва отговорните за инвазията в Украйна.

Участието на САЩ в Центъра добави тежест в призивите за създаване на специален трибунал, въпреки че САЩ все още отказват да станат членове на МНС.

По време на визита в Хага през юни американският главен прокурор Мерик Гарланд определи специалната прокурорка Джесика Ким да представлява страната в новото бюро.

Остават обаче комплексни въпроси относно функционирането на евентуален специален трибунал, като Украйна подкрепя идеята това да бъде дефинирано с резолюция на Общото събрание на ООН. Но стотици западни поддръжници на Киев се опасяват, че инициативата не е достатъчно подкрепена на международно ниво и пледират за хибриден трибунал, съставен от украински съдии и от съдии от други националности.