Датски фотограф предизвика международен скандал, след като се снима в сексуална поза с неизвестна засега жена на върха на на Голямата пирамида в Гиза. След като официални египетски източници съобщиха новината, тя моментално бе разпространена от най-големите световни медии, начело с БиБиСи. Навсякъде кадрите предизвикаха противоречиви информации, включително и в родината на фотографа Дания.

Заедно със снимките Андреас Хвид публикува и видео. То показва как двамата с неизвестната жена се катерят по пирамидата през нощта. Когато стигат върха, тя сваля сутиена си на фона на очертанията на Кайро на заден план. Лицето й е замъглено с цел да не бъде разпознато.

Кадрите и изображението предизвикаха вълна от недоволство в Египет и ярост в социалните мрежи. Мнозина твърдят, че това е неуважение към наследството на нацията. Един ядосан потребител на Twitter пише: "Този датчанин, който твърди, че е фотограф, не желае да спазва прости правила, показва неуважението си, катерейки се по защитени паметници на хиляди години. Отвратително поведение от хора, претендиращи, че са от водещи в културно и всякакво друго отношение, нации".

Със случая се заеха и властите в Египет. Прокурорите в строго консервативната мюсюлманска страна ще разследват дали видеото е истинско, след като официални лица предложиха, че то може да е фалшиво.

Изкачването до върха на 140-метровата пирамида, която е едно от седемте чудеса на света, е строго забранено. Последен правилото наруши Андрей Чиеселски. Преди 3 години германският тийнейджър се снима на върха на пирамидата, след което само добарта работа на дипломатите от Берлин го сласиха от ефективна присъда. В крайна сметка той се приобра в родината си с пожизнена забрана за посещение в Египет.

Ситуацията с датския фотограф е още по-тежка, защото той е заподозрян и в поругаване на религиозни правила. В събота критично за случилото се се изказа и египетският министър на архитектурата Халед Ал Ананни.

Андреас Хвид твърди, че двамата с жената са влезли в историческите места в края на ноември. Той заявява пред датския таблоид Екстрабладет, че всичко е било в името на изкуството. Тойсе свързал с няколко жени в Дания, за да завършат "картината" заедно с него. "За щастие намерих такава, която имаше възможност да дойде в Кайро в кратък срок", казва той.

Двамата изчакали, докато туристите в района около пирамидата намалели и след това се изкачили. Катеренето продължило около 25 минути. "Еуфоричното усещане разтърси и двама ни, когато стигнахме до върха", споделил той пред изданието. "Това беше кулминацията на много работа и използването на отворилата се възможност."

Той отрича да е правил секс на пирамидата, въпреки че снимките свидетелстват за интимна близост: "Не сме правили секс и никога не сме имали такава идея."

Фотографът редовно пуска снимки на сексуални сцени, включващи голота, на фона на спиращи дъха светлини на заден план на страницата си в "Инстаграм". Голите жени, катерещи се по градските кранове или почиващи в предизвикателни пози сред горските руини, са чест акцент сред фотографиите в колекцията му.

"Гол" инцидент имаше наскоро с египетската актриса Раниа Юсееф. Тя беше заплашена от затвор миналия месец само заради това, че се появи с ефирна рокля на международния филмов фестивал в Кайро. След като се извини публично, обаче, наказателното производство срещу нея беше спряно.