Властите на Москва решиха да продължат задължителното изискване за социална дистанция от 1,5-2 м на обществените места и в транспорта до 1 май като една от превантивните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщи кметът Сергей Собянин на официалния сайт на правителството на Москва.

Всички въведени по-рано ограничения остават в сила до 1 май 2020 г., като задължителната самоизолация за гражданите на възраст над 65 години и тези със заболявания, предаде ТАСС. Изключение от режима на самоизолация се позволява за ръководители и сътрудници на предприятия, организации, институции и органи на властта, чието присъствие на работното място е критичноважно за тяхното функциониране, и за работниците от здравеопазването. Контролът ще се осъществява с помощта на съвременни технологии за електронен мониторинг, обеща Собянин.

Продължена е забраната за масовите прояви - спортни, зрелищни, публични и др. Училищата остават затворени до 1 май, като за учениците от 1 до 4 клас, при съгласие на родителите, се предвижда да се осигурят дежурни групи с численост не повече от 12 деца. Продължена е и забраната, въведена на 5 април, за работата на магазините за нехранителни стоки, ресторантите и спортните клубове.

Кметът призова жителите на Москва да проявят търпение и мъжество.

"Очевидно е, че пандемията няма да премине бързо. Трябва да се запасим с търпение и мъжество. Ще се наложи да преживеем тежки времена", написа той и увери, че "властите ще направят всичко възможно, за да надвият бедата, така че колкото се може по-малко московчани да пострадат от кооронавируса". "Много важно е да се запази нормалното функциониране на града, неговата икономика и доходите на гражданите", подчерта кметът и завърши с думите: "Градът ще победи всички проблеми и ние ще се върнем към нормалния живот".