Британският премиер Тереза Мей се скара на бившия си външен министър Борис Джонсън за изявлението му, че жените мюсюлманки, носещи бурки, изглеждат като пощенски кутии или банкови обирджии.

Джонсън, който подаде оставка миналия месец в знак на несъгласие с начина, по който Мей води преговорите за Брекзит, написа тази седмица в колонката си във вестник "Дейли телеграф", че Дания е сгрешила, като е забранила носенето на бурка - дреха покриваща цялото лице и тяло на жената. Но Джонсън каза също, че покривалото било потискащо, смехотворно и прави жените да изглеждат като пощенски кутии или като банкови обирджии, предизвиквайки остра реакция от страна на други политици и британски мюсюлмански групи.

"Мисля, че Борис Джонсън е използвал език за описанието на външния вид на хората, който очевидно предизвиква обида. Това не е подходящият език. Той не е трябвало да го използва", каза Мей, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя добави, че жените трябва да имат възможността да носят бурка, ако такива са техните предпочитания.

Носенето на покривала, закриващи изцяло лицето, като бурките и никабите, е въпрос, предизвикващ спорове в Европа, като някои твърдят, че те символизират дискриминация срещу жените и трябва да бъдат забранени. Това облекло вече бе забранено във Франция, а от 1 август такава забрана действа и в Дания.