Британският премиер Тереза Мей заяви пред британските депутати днес, че гласуването на споразумението за Брекзит ще се проведе в парламента в седмицата, започваща от 14 януари догодина, предадоха световните агенции, цитрани от БТА.

Вотът първоначално беше замислен за 11 декември, но в последния момент Мей го отложи, след като стана ясно, че депутатите ще отхвърлят договора. Министър-председателката каза, че намерението на правителството е дебатите, предшестващи гласуването, да се състоят в седмицата, започваща от 7 януари, а самото гласуване да е през следващата седмица, тази започваща от 14 януари.

Сделката между Лондон и Брюксел беше съгласувана на 25 ноември. Сега Мей се опитва да убеди останалите лидери в ЕС за внасяне на някои дребни поправки в договора, за да спечели подкрепата и на скептичните британски парламентаристи. Но ЕС вече няколко пъти заяви, че предоговаряне не е възможно.

Днес Мей представи пред депутатите резултатите от срещата на върха на ЕС миналата седмица, на която темата за Брекзит беше една от водещите. Тя увери депутатите, че е изложила пред европейските лидери категорично и точно безпокойствата на парламента относно предпазния механизъм за ирландската граница, предвиден в споразумението.

Премиерът каза още, че на срещата на върха европейските лидери ясно са заявили, че не искат да използват предпазния механизъм. Тя увери депутатите, че няма заговор, който да "ни задължи да бъдем в предпазния механизъм". Мей каза също, че проучва нови възможности да се дадат повече правомощия на Камарата на общините относно предпазния механизъм. Тя каза също така, че е възможно да се дадат повече пояснения относно споразумението и механизма в него.

"Знам, че това не е перфектната сделка за никого. Това е компромис. Но ако ние допуснем перфектното да бъде противник на доброто, тогава ние рискуваме да напуснем ЕС без споразумение", каза още премиерът.

Тя отново се обяви срещу организирането на нов референдум за Брекзит. По думите й такъв "би казал на милиони, които вярваха в демокрацията, че нашата демокрация не им дава онова, което те искат". Премиерката предупреди, че втори вот би разделил още повече нацията в момент, в който се полагат усилия за нейното обединение.

Утре британското правителство ще обсъди на седмичното си заседание плановете за евентуален Брекзит без сделка. В скоро време пък ще бъдат съобщени подробности за 2-те милиарда лири, които правителството планира да използва, за да смекчи потенциалния икономически шок от Брекзит без договор.

Междувременно лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин остро разкритикува Тереза Мей в парламента за отлагането на гласуването, предаде Ройтерс.

"Камарата на общините трябва да гласува, за да може да преминем към обсъждане на реалистични алтернативи, каза Корбин. - Няма друга логична причина за такова отлагане, освен че, довеждайки хаоса на това управление до нови висоти, премиерката вече няма подкрепа дори от своето правителство."

Говорител на Лейбъристката партия каза, че Мей все пак е насрочила нова дата за гласуването по споразумението за Брекзит под заплахата, че опозицията може да внесе вот на недоверие срещу нея.

"Няма да й позволим да "бави играта" и да печели време, опитвайки се да създаде впечатление за фалшив избор между нейното сбъркано споразумение и Брекзит без споразумение. Позорно е, че се пропилява цял месец. Трябваше да гласуваме на 11 септември и не може да има повече опити да се заобикаля отговорността на парламента", каза още говорителят.

По-късно Джереми Корбин внесе в парламента предложение за символичен вот на недоверие срещу Тереза Мей заради това, че тя не е пожелала да има незабавен парламентарен вот по споразумението за Брекзит. В предложението се казва, че Камарата на общините (долната парламентарна камара) няма доверие в Мей заради това, че тя не е позволила на депутатите да гласуват незабавно споразумението за Брекзит и рамката на бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС.

Гласуването по предложението на Корбин за вот на недоверие към Мей ще бъде юридически необвързващо, но ще постави под още по-голям натиск премиера, след като тя оцеля при вот на недоверие в своята Консервативна партия миналата седмица и в момент, в който тя се бори да спаси своето споразумение за Брекзит, отбелязва ДПА.

За разлика от предложенията за вот на недоверие на правителството, вот срещу отделна личност от правителството, в случая премиерката Мей, няма силата да свали цялото правителство и да се стигне до предсрочни избори, уточнява Асошиейтед прес.