"Положението на границата сега е станало кризисно. Продължаващото по южната ни граница беззаконие е фундаментално несъвместимо с безопасността, сигурността и суверенитета на американците", се казва в меморандума, цитиран от ДПА и БТА.

Според документа Националната гвардия ще има за задача "да спре потока от смъртоносни наркотици, членове на организирани престъпни групи и други престъпници и незаконно влизащи чужденци в страната".

Преди два дни Доналд Тръмп заяви, че смята да използва военни сили на САЩ за охраната на границата с Мексико, докато не бъде издигната гранична стена. Той добави, че е обсъдил идеята с министъра на отбраната Джим Матис.

"Ще защитим границата си с армията си, докато не се сдобием със стена и подходяща охрана. Това е голяма стъпка", заяви президентът.

Напоследък той остро упрекна Мексико, че е допуснала над 1000 мигранти от Централна Америка да се придвижат към САЩ, където много от тях се надяват да кандидатстват за убежище. Според президента на САЩ такива случаи оправдават построяването на исканата от него стена на границата с Мексико.

"Ако тези мигранти достигнат границите ни, нашите закони са толкова слаби, че все едно нямаме граница", каза още Тръмп.