Предполагаемият организатор на опита за преврат в Турция - ген. Акън Йозтюрк, бивш главнокомандващ военновъздушните сили на Турция, не е признал, че е участвал в проваления пуч, предаде Ройтерс, като се позовава на информация на две частни турски медии.

Турската национална информационна агенция (Анадолската агенция) съобщи вчера, че Йозтюрк е признал, че е помогнал за планирането на заговора за преврат. Турските медии Хабертюрк и НТВ обаче съобщиха, че пред прокурори Йозтюрк е отрекъл да е имал роля в опита за преврат.

Аз не съм някой, който е планирал или е ръководил опита за преврат, който бе извършен на 15 юли, и не знам кой го е направил, е заявил Йозтюрк, цитиран от телевизия НТВ. На снимки на Йозтюрк от ареста се вижда, че генералът е окървавен и ухото му е с превръзка, посочи ДПА, цитирана от БТА.

Йозтюрк бе задържан на 16 юли във военновъздушната база Акънджъ, намираща се недалеч от Анкара. Той и още 26 висши офицери бяха оставени в ареста.

Около 20 000 служители на полицията, администрацията, съдебната система и военни бяха задържани или уволнени след осуетения опит за преврат.

Сред тях са 6000 военни, близо 9000 полицаи, приблизително 3000 съдии, 30 губернатори, една трета от генералите и адмиралите, изтъква "Ню Йорк таймс".

Хората са на мнение, че тези терористи трябва да бъдат убити. Защо да ги държа и да ги храня в затвори през идните години, това казват хората. Това заяви пред CNN президентът Ердоган по повод евентуално възстановяване на смъртното наказание.

На свой ред турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция ще спазва върховенството на закона и няма да бъде мотивирана от желание за отмъщение по време на делата срещу предполагаемите извършители на опита за преврат.