Анкара трябва да вземе "свои собствени мерки" в сирийската провинция Идлиб заради общата граница с Турция, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Турция има обща граница със Сирия, в частност с провинция Идлиб.
Поради тази причина ние трябва да вземем "свои собствени мерки", изтъкна Ердоган на заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара.

"Ние сме тези, които имаме обща 911-километрова граница със Сирия. Ние сме тези, които са изложени на постоянна заплаха", каза турският президент.

Ердоган направи изявлението си, след като армията обяви, че турските военни, навлезли в сирийската провинция Идлиб снощи, са започнали да изграждат наблюдателни постове, отбелязва Анадолската агенция.

Турският държавен глава обяви в събота за планираното разполагане на военни в Сирия, като изтъкна, че Турция ще извърши "сериозна операция" с бунтовническите групировки, които подкрепя, в рамките на споразумението за зоните за деескалация, договорено миналия месец с Иран и Русия в Казахстан.

Междувременно, управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обяви, че предстои ново удължаване на извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Това изявление направи днес председателят на парламентарната група на ПСР Мустафа Елиташ.
По процедура решението първо ще бъде обсъдено на заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, което ще се случи до края на тази седмица. Очаква се Съветът да направи препоръка в тази насока към кабинета.
След това мярката ще бъде подложена на гласуване в парламента.

Преди това турският парламент удължи през юли режима на извънредно положение в страната до 19 октомври. Режимът на извънредно положение предоставя на правителството широки правомощия, като му позволява да управлява чрез укази, заобикаляйки парламента, и дава възможност за извършването на масови арести и чистки.