Това предадоха Асошиейтед прес и БТА, цитирайки говорителя на ЕС в Бразилия Енрико Бривио.

Той посочи пред репортери вчера, че компаниите, замесени в скандала, временно няма да имат достъп до пазара на съюза. Той не уточни кои са компаниите или за колко дълго им се отнема достъпът.

Европейската комисия поиска от бразилските власти да гарантират, че компаниите, засегнати от скандала, няма да изнасят продукция за ЕС.

Скандалът е удар за Бразилия, която е сред най-големите износители на месо в света.

В петък полицията издаде 38 заповеди за арест, засягащи двете големи компании за производство на месо Бе Ери Ефи (BRF) и Жота Бе Еси (JBS).

Те са използвали химически препарати да подобрят външния вид и мириса на месо с изтекъл срок на годност.

Бразилският президент Мишел Темер свика спешна среща в неделя с посланиците на няколко страни. Той ги увери, че бразилското месо е безопасно и ги покани за типично бразилско барбекю.

Китай не иска бразилското говеждо и птиче месо

Също вчера бразилското аграрно министерство потвърди днес, че Китай на 19 март временно е забранил вноса на говеждо и птиче месо от страната.

Тази мярка идва, след като полицейско разследване разкри, че здравни инспектори са били подкупвани, за да не отчитат незадоволителните санитарно-хигиенни условия в няколко завода, предадоха Ройтерс и БТА.

Южна Корея реши по-рано да засили контрола върху внесеното бразилско пилешко и временно забрани продажбата на пилешки продукти на Бе Ери Ефи (BRF SA) - най-големият в света производител на пилешко.

В петък след двугодишно разследване, бразилската полиция разкри корупционна мрежа, чрез която без проверка били издавани сертификати за негодни продукти.

Ръководителят на бразилката асоциация на производителите на говеждо заяви, че скандалът е поставил целия сектор, който е сред най-жизнеспособните в бразилската икономика, в изключително тежка ситуация.

Котировките на акциите на Бе Ери Ефи и друг производител на месо Жота Бе Еси (JBS) спаднаха с 10 процента вчера.