Кремъл обяви, че е започнал системно да измерва температурата на участници в събития, на които присъства президентът Владимир Путин заради епидемията с новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Това е предпазна мярка", каза говорителят на президента Дмитрий Песков за агенция РИА Новости, след като днес беше измерена температурата на журналисти, отишли в Кремъл за официално събитие.

Той добави, че мярката касае всички участници в събития, на които присъства и 67-годишният президент.

"В Кремъл е въведена нова контролна процедура: човек с термична камера в ръце ви измерва температурата", съобщи по-рано във Фейсбук журналистът Антон Желнов от независимата телевизия "Дожд".

Според РИА Новости е била измерена температурата на всички отразяващи събитията в Кремъл журналисти преди началото на днешното заседание на Държавния съвет. Цитирани от руската агенция официални лица потвърдиха, че мярката е въведена, за да се избегне разпространение на новия коронавирус.

До момента в Русия има два потвърдени случая на заразяване с коронавируса. От избухването на епидемията страната е предприела редица мерки, включително затваряне на дългата й 4250 км граница с Китай.

Тази нова предпазна мярка на Кремъл не е непременно изненада. Миналата година руският президент донесе своя чаша на вечеря на Г-20, предизвиквайки въпроси в интернет, отбелязва АФП.