Световната икономика се намира в сложна ситуация заради търговската война между САЩ и Китай, но и заради проточилите се преговори по Брекзита, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

След среща с лидери на международни финансови институции Меркел отказа да хвърли вината за забавения световен икономически растеж единствено върху твърдия подход на президента Доналд Тръмп към търговията с Китай.

"Забавянето на световния растеж се обяснява с несигурността, произтичаща от търговския конфликт между САЩ и Китай, но и от излизането на Великобритания от ЕС, което още не е завършено. Никой не знае дали Брекзитът ще се извърши организирано, което все още смятам за възможно и над което работим, или ще има по-съществени разногласия", каза Меркел.

В срещата с Меркел участваха шефовете на Световната банка Дейвид Малпас, на Световната търговска организация Роберту Азеведу, на Международната организация на труда Гай Райдър и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия, както и заместник-директорът на Международния валутен фонд Дейвид Липтън.

Меркел организира такива срещи с ръководителите на международните финансови и икономически организации всяка година. Това беше нейното 11-о издание.

Междувременно проучване на бизнес лидерите от Световния икономически форум (WEF), публикувано във вторник, констатира, че възможността за фискална криза е най-големият риск за бизнеса в световен мащаб.

"Във времена, когато глобалният икономически растеж изглежда крехък, бизнес лидерите са силно обезпокоени от фискалната устойчивост на техните правителства", посочи пред Ройтерс Емилио Гранадос-Франко, който отговаря за геополитическата и програмата за глобални рискове на Световния икономически форум.

"Междувременно кибер заплахите също остават основен риск поради бързата си еволюция и все по-разрушителния си потенциал", допълни той.