Германия "поема изцяло отговорността за престъпленията", извършени от нацистите в Гърция. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел по време на първото си официално посещение в Атина от 2014 г. насам, предаде АФП.

Претенциите за финансови репарации, искани от Германия като компенсация за престъпленията, извършени по време на окупацията на страната от нацистите (1941-1944), са тема на стар дебат в Гърция, съживен от дълговата криза през последните години, отбелязва АФП.

През миналата година Гърция поиска 288 милиарда евро от Германия за нацистката окупация по време на Втората световна война, въпреки че Берлин открито отхвърля претенциите за изплащане на репарации. В края на миналата година германският президент Франк-Валтер Щайнмайер използва държавна визита, за да се извини за нацистките престъпления. Въпреки това Атина поднови кампанията си да настоява пред Германия да изплати репарации на Гърция.

"Това е проблем, който психологически продължава да ни мъчи, и като правителство ние сме абсолютно решени да го повдигнем", коментира Костас Дузинас, който е председател на Комисията за отбрана и външни отношения към гръцкия парламент.

Доклад, изготвен от многопартийна комисия през последните седем години, разкрива, че компенсацията за унищоженията в Гърция през периода 1941-1944 г. трябва да е в размер на 288 милиарда евро. Изчислено е, че Берлин трябва да изплати и допълнителни 11 милиарда евро, тъй като през 1943 г. нацистите са взели заем от 476 милиона марки от Централната банка на Гърция.

Според историците заемат, който е взет без лихва, е бил използван за финансиране на кампанията на нацисткия режим в Африка и е изиграл основна роля за обедняването на гърците.

При разследването са разгледани повече от 400 000 страници архиви от американските и руските национални архиви за зверствата. Съюзническите сили са били методични при събирането на информация за кланета, унищожения на жилища и данни за загиналите.

Десетки хиляди гърци са убити по време на окупацията. Най-малко 300 000 умират от глад. Еврейската общност е почти изцяло ликвидирана.