Германската канцлерка Ангела Меркел стана почетен доктор по право на Харвардския университет, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Научната степен е присъдена на Меркел преди речта й на 368-ата церемония по дипломирането на випускниците в края на академичната година.

Президентът на Харвард Лари Бакоу нарече Меркел "един от най-влиятелните държавници на нашето време".

Партията на Меркел спечели изборите за Европейски парламент в Германия, но с най-слабия си резултат от края на Втората световна война, отбелязва АП.

В речта си Меркел ще разкаже за собствения си жизнен път, за детските си и младежки години като дъщеря на протестантски пастор и учителка по латински и английски език, за това, че е решила да учи физика в университета и докторската си степен по квантова химия.

"Ще се опитам да обясня на студентите какви са поуките, които извлякох от собствения си живот", каза Меркел по-рано тази седмица в интервю за Си Ен Ен.

Пътят на Меркел в политиката започва през 1989 г., когато тя е вдъхновена от мирната революция,довела до рухването на Берлинската стена. Тя се присъединява към политическата партия "Демократично пробуждане", която впоследствие се влива в Християндемократическия съюз.

В Берлин имаше спекулации дали речта на Меркел в Харвард няма да прилича на речта й на Мюнхенската конференция за сигурност през февруари, когато тя каза, че не бива да се забравя за ролята на международните политически структури и призова за спасяване на договори, отхвърлени от Съединените щати, като с това ясно разкритикува американския президент Доналд Тръмп.

По време на визитата на Меркел в САЩ не е планирана среща между нея и Тръмп, който днес няма да е във Вашингтон, тъй като ще говори на дипломирането на възпитаници на американската военновъздушна академия в Колорадо.