Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление заради "печалното" решение на САЩ да се изтеглят от подписаната през 2015 г. ядрена сделка с Иран и потвърди решимостта на страната си да спазва споразумението, предаде ДПА.

На пресконференция днес Меркел призова Иран да продължи изпълнява задълженията си по споразумението като подчерта, че Международната агенция за атомна енергия винаги е казвала, че досега Техеран го е правил.

"Пътят към решението е като говорим един с друг", каза Меркел и посочи иранската сделка като пример за такава дипломация в действие.

Меркел изтъкна, че споразумението не трябва да бъде поставяно под въпрос, но трябва да се водят преговори за по-широко споразумение, което отива отвъд първоначалния документ, предаде Ройтерс.

Същевременно правителствен говорител съобщи, че Германия се опитва да уточни кога нейните фирми ще бъдат изправени пред последиците от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението и да възстанови санкциите срещу ислямската република.

Говорителка на германското министерство на икономиката заяви на редовна пресконференция днес, че засега не може да каже какви точно ще бъдат тези последици, но големият въпрос е как ще се отрази решението на САЩ на банките, предаде Ройтерс.

Междувременно британският външен министър Борис Джонсън призова САЩ да опишат подробно виждането си за нова договореност за уреждане на отношенията с Иран, след като президентът Доналд Тръмп се оттегли от сегашното ядрено споразумение, предаде Ройтерс.

Сега, след като правителството на Тръмп напусна Съвместния всеобхватен план за действие, върху него пада отговорността да опише как във Вашингтон ще постигнат ново договорено решение за общите ни тревоги, заяви пред британския парламент Джонсън.

Министърът каза, че самият той няма проблем с набелязаната от Тръмп цел да се намери трайно решение на ядрената заплаха от страна на Иран, но добави: Въпросът е как САЩ предлагат да се постигне това?".

Сега САЩ трябва да излязат с конкретни предложения за Иран, каза Джонсън.

САЩ не бива да възпрепятстват доброто функциониране на сегашното ядрено споразумение с Иран, заяви Джонсън и подчерта, че то е жизненоважно за сигурността на страната му.

"Призовавам САЩ да избягват всякакви действия, които биха попречили на другите страни да поддържат споразумението работещо в интерес на нашата колективна сигурност", каза той, цитиран от Франс прес.