Канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърли днес критиките към страната, че харчи прекалено малко за отбрана, като подчерта, че в реални измерения разходите по това перо всъщност растат, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

В реч пред форума "Глобални решения" в Берлин канцлерът каза по повод острата критика на посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, че през последните години военните разходи на Германия като дял от БВП постоянно нарастват, като догодина ще възлизат на 1,37 на сто. Но средносрочното бюджетно планиране, огласено наскоро от финансовия министър Олаф Шолц, предвижда спад до 1,25 на сто от БВП на тези разходи през 2023 г.

Меркел заяви, че прогнозата е за "минимален показател" и изтъкна, че важното число е обемът на реалните разходи за отбрана. Тя добави, че правителството си е поставило за цел да достигне до 2024 г. ниво от 1,5 на сто от БВП, но не и за сметка на разходите за развитие и помощите за чужбина.

Да се разчита само на въоръжените сили е погрешно, тъй като превенцията на кризи и развитието също са инструменти, каза Меркел. Тя припомни, че Германия се е оказала сред най-големите донори на конференцията за възстановяването на Сирия, състояла се миналата седмица в Брюксел.

По-рано американският посланик Гренел каза пред ДПА: "Фактът, че германското правителство даже обмисля още да съкрати своя и без това неприемлив принос във военната готовност е смущаващ сигнал на Германия към 28-те съюзници в НАТО".

Думите му предизвикаха гневни реакции от Германската социалдемократическа партия, младши партньор в правителствената коалиция на Ангела Меркел.