В реч по случай стогодишнината от получаването от германските жени на право да гласуват канцлерът Ангела Меркел призова за паритет на мъжете и жените в германската политика, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Трябва да търсим нови пътища в това отношение", каза тя днес на церемония в Берлин, като подчерта, че настоящият състав на Бундестага не е добър пример, тъй като жените в него са едва 30,9 на сто.

В политиката, също като в бизнеса, администрацията, науката и културата "целта трябва да е паритет", подчерта Меркел. По думите й затрудненията за постигане на тази цел се крият в действащото изборно законодателство, но според нея по този въпрос се мисли "задълбочено".

Преди нея говориха министърът на правосъдието Катарина Барли и министърът по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта Франциска Гифай. И двете са от квотата на социалдемократите, които управляват в широка коалиция с консерваторите на Меркел.

"Убедена съм, че щом половината от населението се състои от жени, защо във висшето представително тяло на страната половината да не са жени", каза Гифай.

В интервю за неделния брой на многотиражния вестник "Билд" Барли спомена за "морето от сиви костюми" в Бундесбанк. Тя смята, че е нужна промяна в изборния закон и че в партийните листи трябва да се редуват жени с мъже или всеки избирателен район да има двама представители - един мъж и една жена.

Опозиционната партия "Зелените" отстоява позицията за фиксирана квота за жените. "Сто години след даване то на право на жените да гласуват подобна стъпка е закъсняла. Делът на жените в парламента няма да се увеличи от само себе си", каза съпредседателката на еколозите Аналена Бербок. От 67-те депутати на "Съюз 90/Зелени" в Бундестага 39 са жени, а ръководството на обединената партия се споделя от мъж и жена, отбеляза ДПА.