Германският канцлер Ангела Меркел е заявила след срещата си с британския премиер Тереза Мей, че "няма възможности" да бъде променено споразумението за Брекзит, съобщиха за Франс прес източници, близки до канцлерството в Берлин.

Меркел е направила изявлението на среща със своята парламентарна група след разговора с Мей, която пристигна в Германия в опит да получи отстъпки по условията за излизането на страната й от ЕС, подчертаха участници в тази среща.

Въпреки това канцлерката е изразила увереност, че все още може да се намери решение, особено като се има предвид, че мнозинството от британските депутати не желаят страната им на напусне ЕС без споразумение, твърдят участниците в срещата, цитирани от ДПА и БТА.

Мей се опитва да получи от европейските партньори гаранции за намереното решение за Ирландия, с цел Обединеното кралство да не остане за постоянно в митническия съюз на общността, което би му пречило да сключва търговски споразумения (с други страни), посочила Меркел.

Меркел е заявила на Мей, че такива въпроси не се обсъждат на двустранно равнище, а от целия ЕС

Снимка: AP/БТА

Що се отнася до политическото споразумение, британският премиер ще трябва да изложи вижданията си на европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък, добавила Меркел, като уточнила, че това не може да стане на двустранно равнище, а с участието на всички страни членки на ЕС. Меркел потвърдила, че споразумението е "добър текст", който дефинира бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

След срещата с канцлера говорител на Тереза Мей заяви само, че тя е била "позитивна", предаде Ройтерс.

Преди да се срещне с Меркел Тереза Мей проведе разговор с холандския премиер Марк Рюте.

Тази вечер британската премиерка се срещна в Брюксел и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

След срещата Туск заяви, че блокът на 27-те има желание да помогне на Мей да получи одобрението на парламента в Лондон за проектоспоразумението за развода.

"Продължителен и откровен разговор с премиера Тереза Мей. Ясно, че ЕС 27 иска да помогне. Въпросът е как", написа Туск в Туитър.

Мей таи надежда, че евролидерите ще й помогнат

На свой ред Тереза Мей заяви, че тя и останалите лидери от ЕС споделят обща решимост да намерят начин да разсеят опасенията на британските депутати относно споразумението за Брекзит.

В Брюксел Мей отбеляза, че "има споделена решимост да се справим с този проблем и да решим този въпрос", имайки предвид предпазния механизъм (backstop), предназначен да гарантира отворена ирландска граница. Много британски депутати искат да отпадне, но ЕС настоява, че не може да бъде променен.

Мей не каза какво би могло да бъде решението, като отбеляза, че "ние сме едва в началото на преговорите, в началото на дискусиите".

Какво се опитва да постигне Меркел

Британската премиерка тръгна спешно да търси допълнителни уверения от главните европейски лидери относно най-спорната точка от проектоспоразумението с Брюксел за Брекзит - предпазния механизъм, който да гарантира, че границата на Великобритания с Република Ирландия ще запази сегашния си отворен режим. Именно по този въпрос Мей срещна най-остри критики при обсъждането на споразумението в Камарата на общините. Това я изправи пред риск от тежко поражение и я принуди да отложи гласуването в опит да добави към споразумението юридически обвързващи гаранции, че този механизъм няма да продължи постоянно, за което настояха повечето депутати в парламента.

Кой е големият проблем пред сделката

Големият проблем е т. нар. "предпазна мрежа" между Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим, поясни Юнкер.

"Предпазната мрежа" гарантира, че след Брекзит няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия. Предпазният механизъм, предвиден в проектоспоразумението, се състои в създаване на "единна митническа територия", обхващаща ЕС и Обединеното кралство. Това позволява да се гарантира "безпрепятствен достъп" на стоките от Северна Ирландия до останалия британски пазар. Според европейски дипломати става въпрос за "минимален" митнически съюз. В това пространство, където се прилага обща външна тарифа за вноса, квотите и митата са премахнати.