Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че никой в нейния консервативен блок никога не се е съмнявал, че предстои трудна битка за запазване на властта след нейните 16 години на ръководния пост, предаде Ройтерс.

"След 16 години не може автоматично . . . да се върнеш в канцлерството, това беше ясно на всички в Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз", заяви Меркел на пресконференция.

Тя отказа да прави предположения за изхода от парламентарните избори в Германия на 26 септември, като сами изрази очакване битката да е оспорвана.

Меркел няма да се бори за пети мандат, а кандидатът на консерваторите за канцлер Армин Лашет изостава според социологическите проучвания, които отреждат първа позиция на финансовия министър Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия.

Шолц, който е втората по влияние фигура в управляващата "голяма коалиция", представя себе си като кандидата, който най-добре може да продължи курса, зададен от Меркел, която продължава да се радва на голяма популярност сред избирателите.

Попитана от репортер какво цени в Шолц, канцлерката отговори: "Това, което най-много ценя в Шолц, е, че когато той и аз се съгласим за нещо, и двамата спазваме ангажиментите си."

Във вторник Меркел, чиито консерватори според анкетите изостават зад социалдемократите на Шолц, отправи емоционален призиви към германските избиратели да подкрепят Лашет на 26 септември.