Решаването на проблема с миграцията в Европа зависи от укрепването на външните граници на Европейския съюз както на юг, така и на изток. Това заяви днес на пресконференция в литовската столица, намиращата се на посещение там германска канцлерка Ангела Меркел.

"За решаването на проблема с миграцията трябва да осигурим охраната на външните граници на ЕС", подчерта канцлерът, отбелязвайки, че в дадения случай в Европа преди всичко обръщат внимание на юга.

"На първо място, трябва да споменем Гърция, Испания, Италия и другите държави от Средиземноморието обаче е необходимо да пазим и сухопътните граници", каза тя.

Меркел призова това да се прави заедно по целия периметър на общността.

"Трябва да разберем, че охраната на границите е важен фактор за Шенгенското пространство, което ни гарантира основните провъзгласени от ЕС свободи", подчерта канцлерът.

Източните граници на Литва, Латвия и Естония, с чиито правителствени ръководители Меркел проведе също двустранни срещи във Вилнюс, са и външни граници на ЕС. Вилнюс, Рига и Талин биха искали по-голямо финансово участие на ЕС във въпросите на укрепването на границите.

Меркел заяви днес също така, че коалиционното й правителство ще превъзмогне споровете около бъдещето на ръководителя на службата за вътрешна сигурност, последвали коментарите му за липсата на насилие срещу мигранти от крайнодесни активисти в източния германски град Кемниц, предаде Ройтерс.

Към Ханс-Георг Маасен, шеф на агенцията за вътрешното разузнаване на Германия, бяха отправени искания за оставка, след като постави под съмнение автентичността на видеозапис, показващ как крайнодесни демонстранти преследват мигранти след смъртоносно намушкване на германец.

Коалиционният партньор на Меркел, левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) иска консервативният вътрешен министър Хорст Зеехофер да уволни Маасен заради забележките му, но той отказва да го направи, изказвайки опасения, че това ще доведе до падане на правителството.

"Доколкото позицията на председателя на службата за вътрешна сигурност е важна, еднакво ясно е, че коалицията няма да се разпадне, заради въпрос, свързан с председателя на агенция, която ни е подотчетна", заяви Меркел на пресконференция по време на визитата си в Литва, отбелязва Ройтерс.