Намиращата се във възход партия "Съюз 90/Зелени" за първи път оглави проучванията на общественото мнение в Германия, изпреварвайки управляващия консервативен блок на канцлерката Ангела Меркел, предаде ДПА и БТА.

Анкета, проведена от института Форза за германските обществени медии Ер Те Ел и Ен Ти Ви, показа днес, че Зелените са увеличили подкрепата си с 9 пункта в сравнение с предишната седмица, достигайки 27 процента. Християндемократите на Меркел и техните баварски партньори от Християнсоциалния съюз са паднали с 2 пункта до 26 процента.

Социалдемократите, разтърсени от лошото си представяне на изборите за Европейски парламент, имат почти равна подкрепа с дясната популистка партия "Алтернатива за Германия". Социалдемократите са паднали с 5 пункта и сега имат 12 процента подкрепа, а "Алтернатива за Германия" е загубила 2 пункта и сега е подкрепяна от 11 процента от германските избиратели, показват данните.

Зелените се наредиха на второ място на европейските избори на 26 май с 20,5 процента от гласовете. Консервативният блок на Меркел и социалдемократите постигнаха най-лошите си резултати, получавайки съответно 28,9 и 15,8 процента от гласовете.

Социологическото проучване е проведено между 27 и 31 май.