Германският канцлер Ангела Меркел обмисля възможността за преструктуриране на правителството, за да заздрави политическите си позиции и да си осигури възможност да изкара до края четвъртия си мандат. Това съобщи днес в. "Билд", цитиран от ТАСС, позовавайки се на източници от управляващия Християндемократически съюз (ХДС).

През последните месеци в медиите се въртят спекулации, че Меркел може предсрочно да се оттегли от канцлерския пост и да предаде правомощията си на сегашния лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Според "Билд" вероятността за този сценарий може да се засили след изборите за Европейски парламент идната седмица, както и след изборите в три от федералните провинции, планирани за есента. Ако консерваторите загубят гласове, то на канцлера ще се наложи да се опита да вдигне рейтинга чрез промени в правителството, посочва изданието.

Според схемата, която се обсъжда в канцлерството, поста си в кабинета може да загуби отдавнашният сътрудник на Меркел и министър на икономиката Петер Алтмайер. Вакантната длъжност може да бъде предложена на министъра на здравеопазването Йенс Шпан, който е известен с критиките си към политиката на канцлера. При промените мястото си може да загуби и министърът на образованието Аня Карличек, която според "Билд" не се ползва с авторитет сред научните кръгове. За нейната длъжност се обмисля кандидатурата на ръководителят на канцлерската администрация Хелге Браун.

В края на 2018 г. Меркел се оттегли от председателския пост в ХДС, но остана канцлер. Тя заяви, че планира да изкара до края четвъртия си мандат (до 2021 година) и след това да се откаже от политиката.

Крамп-Каренбауер е считана за политически наследник на Меркел. Мнозина обаче се съмняват дали, ако популярността на канцлера продължи да спада, тя ще бъде подходящ кандидат за водач на ХДС и правителството.