Телевизиите излъчват само научно-популярни и развлекателни предавания, а радиостанциите - музика. Гръцката информационна агенция АНА-МПА няма да излъчва новини до 6 ч. сутринта в петък.

Стачкува и персоналът на генералния секретариат по информация, посочва агенцията.

В продължение на три седмици работещите в трите гръцки общонационални телевизионни канала от холдинга ЕРТ, радиостанциите и агенция АНА-МПА правеха неколкочасови спирания на работата, но от днес засилват своите протестни действия, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Те настояват журналистите да бъдат изключени от правителствения план за прехвърляне на част от тях в т. нар. "трудов резерв", откъдето след година-две ще бъдат уволнени.

Представителите на средствата за масова информация смятат, че единната система за заплатите в държавния сектор не трябва да се прилага спрямо журналистите, тъй като "превръщането им в държавни служители поставя под въпрос тяхната независимост и обективност".
Тази система отменя надбавката за прослужени години и предвижда една и съща заплата за лице, което работи на една и съща длъжност, посочва ИТАР-ТАСС и отбелязва, че 20 години трудов стаж например увеличаваше една заплата два пъти.

Профсъюзите настояват за "отмяна на законите за трудовия резерв и единната система за заплати в държавния сектор, защото те водят до безработица и обедняване".
Журналистическите профсъюзни организации са предложили на политическите партии поправка в закона, която предвижда държавните медии да бъдат извадени от режима държавни предприятия, които ще бъдат засегнати от единната система на заплащане, а също така да бъде отменено задължението на холдинга ЕРТ да съкрати 50 процента от служителите през 2012 г.

Поправката бе внесена в парламента от над 100 депутати от три водещи политически партии и ще бъде обсъдена в четвъртък. Същия ден работещите в държавните медии планират масов митинг на централния атински площад пред парламента.

От няколко месеца в Гърция има протести срещу новите мерки за икономии.