Мъжът, който преди пет години подкара колата си по тротоар на нюйоркския "Таймс скуеър", уби една жена и рани други 22 души, бе признат за невменяем от съда. Това означава, че 31-годишният Ричард Рохас не може да носи наказателна отговорност, съобщиха световните агенции.

След шестчасови разисквания съдебното жури в Наказателния съд на Манхатън реши, че ветеранът от бойния флот не може да бъде съден. Рохас ще остане до утре под стража, а след това съдът трябва да реши дали той да бъде настанен в психиатрична клиника. 

На 18 май 2017 г. 26-годишният тогава Ричард Рохас шофирал лекия си автомобил "Хонда" по Седмо авеню, когато внезапно се качил на тротоара. В продължение на три пресечки шофьорът блъска пешеходци, преди да катастрофира. 18-годишната Алиса Елсман от щата Мичиган умира на място, а 22 души са приети в болници с фрактури и други травми. Извършителят се опитва да избяга, но бива заловен от граждани и полицаи.

По-късно Рохас признава пред разследващите полицаи, че е пушил марихуана, примесена с ангелски прах. Пред магистратите, при повдигането на обвинение, мъжът заяви, че е искал "да убие всички" и е трябвало полицаите да го застрелят.

Вчера адвокатът му каза пред репортери, че решението на съда е "правилно и хуманно".

Майката на загиналата млада жена изрази недоволство в социална медиа, като попита дали ако това се случило с дете на някого от заседателите, решението им щеше да бъде същото.