Въоръжен с граната мъж избяга по време на арест и взе за заложник високопоставен полицай в централния украински град Полтава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е второто вземане на заложник в Украйна за последните три дни, след като във вторник въоръжен мъж държа 13 души в автобус в западния град Луцк в продължение на часове преди да ги пусне. Това се случи, след като лично президентът Владимир Зеленски се съгласи да изпълни едно от исканията му - да призове всички да гледат филма от 2005 г. с гласа на Хоакин Финикс - "Земляни", който показва как големите индустрии вредят на животните.

Днес при опит на полицията да задържи заподозрян за кражба на кола мъжът извадил граната и заплашил да убие един от полицаите, съобщи във Фейсбук заместник-вътрешният министър Антон Герашченко. По-късно той публикува данни и снимка на похитителя. Мъжът се казва Роман Скрипник, роден е през 1988 г., който има богато криминално досие и е съден - за кражби, производство на наркотици и други престъпления. 

След преговори мъжът разменил полицая за полковник от полицията и заминал с него в осигурена от полицията кола. Водят се преговори за убеждаване на нападателя да се предаде, без да пострадат той или други хора.

Очаквайте подробности...