Компанията "Майкрософт" (Microsoft) заяви в петък, че е открила кибер активност от опасна хакерска група, наречена "Фосфор" (Phosphorus), за която се смята, че идва от Иран и има връзки с иранското правителство, предаде БНР.

Според "Майкрософт" кибер активността на групата е била насочена към акаунти, свързани с президентската кампания в САЩ и с настоящи и бивши американски висши служители, както и с журналисти, отразяващи световната политика и някои видни ирански граждани, които в момента живеят извън Иран.

За период от 30 дни между август и септември групата, наречена от компанията "Фосфор", е направила повече от 2700 опита за идентифициране на потребителски имейл акаунти, принадлежащи на конкретни клиенти, и след това е атакува 241 от тези акаунти.

Хакването с цел намеса в избори се превърна в проблем за правителствата по целия свят, особено след като разузнавателните агенции на САЩ заключиха, че Русия е провела операция за прекъсване на американския демократичен процес през 2016-а година, за да помогне и на тогавашния кандидат на републиканците Доналд Тръмп да стане президент.

"Майкрософт" следи хакерската група "Фосфор" от 2013-а година и през март заяви, че е получил съдебно разпореждане да поеме контрола над 99 уебсайта, които групата е използвала за извършване на своите атаки.

Групата "Фосфор" (Phosphorus) е известна още и като APT 35, или като Charming Kitten и Ajax Security Team, според Microsoft.