Американският държавен секретар Майк Помпейо пристигна днес в Израел, за да обсъди проекта на новото израелско правителство за анексиране на окупирания Западен бряг. Това е първата визита на Помпейо в чужбина от близо два месеца.

Освен този деликатен въпрос, Помпейо ще обсъди въпроса за Иран - враг номер едно на еврейската държава, за която се подозира, че през последните седмици е засилила ударите си срещу ирански позиции в съседна Сирия.

Американският държавен секретар пристигна на летище "Бен Гурион" близо до Тел Авив и излезе от самолета с предпазна маска в цветовете на американското знаме, след което отпътува за Ерусалим, където ще разговаря с премиера Бенямин Нетаняху и неговия бивш съперник на изборите Бени Ганц.

Като превантивна мярка Помпейо няма да се срещне с посланика на САЩ в Израел Дейвид Фридман, тъй като той чувства, че има проблеми с дишането, въпреки че даде отрицателна проба за коронавируса, заяви пред Франс прес говорител на посолството.

Малко преди пристигането на Помпейо палестински младеж беше застрелян от израелски войник при сблъсъци в южната част на Западния бряг, по информация на палестинското министерство на здравеопазването. Вчера израелски войник беше убит от хвърлен от палестинец камък в северната част на Западния бряг, който е окупиран от Израел от 1967 г. и е сред приоритетите на новото израелско правителство.

След 17 месеца на политическа сага, белязани от три парламентарни избори, правителството на единството на Нетаняху и Ганц ще встъпи в длъжност утре пред Кнесета (израелския парламент) в Ерусалим.

Тяхното споразумение за подялба на властта включва обявяването след 1 юли на стратегия за реализиране на американския план, представен през януари във Вашингтон от президента Доналд Тръмп с цел решаване на конфликта между Израел и палестинците.

Проектът, който бе отхвърлен от палестинците, предвижда Ерусалим да бъде признат за "неделимата столица на еврейската държава" Израел, анексията на долината на река Йордан и на над 130 еврейски селища на окупирания Западен бряг. Планът предвижда и създаването на палестинска държава, която ще разполага с ограничена територия.