Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс направи днес изненадващо посещение на американски войници в Ирак, предаде Франс прес. Пенс посети военната база Айн ал Асад, намираща се в пустинната западна част на Ирак.

"Айн ал Асад" е базата, от която американските сили са предприели операцията в Сирия миналия месец, при която бе убит лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

Пенс бе придружен от съпругата си Карън. Визитата е предприета преди празниците за Деня на благодарността в САЩ, които са другата седмица.

В края на декември миналата година американският президент Доналд Тръмп провокира полемика, след като при визита в Ирак посети само базата Айн ал Асад, без да се среща с представители на иракските власти в Багдад.

Засега все още няма официална информация за посещението на Майк Пенс в Ирак, който от близо два месеца е изправен пред най-кървавата си социална криза.

След като бе съобщено за пристигането на Пенс в Ирак, иракски източници заявиха, че се очаква той да се срещне с премиера Адел Абдел Махди.

По-късно обаче бе съобщено, че Пенс е разговарял с него по телефона, а ще се срещне с президента на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани. Целта е да бъдат уверени съюзниците на САЩ в борбата с "Ислямска държава", че Америка ги подкрепя.

Миналия месец сирийските кюрди пострадаха от турската офанзива в Северна Сирия след изтеглянето оттам на американските войски, отбелязва Асошиейтед прес.