На редица места по света се подновяват някои дейности, преустановени заради коронавируса. Отварят се редица обекти и граници като пореден етап от облекчаване на мерките за изолация, въведени заради пандемията, предаде Франс прес.

От днес ЕС отваря външните си граници за пътници от страни, дефинирани като "сигурни".

Вчера Съветът на ЕС утвърди незадължителен списък с тези "сигурните" чужди държави и това са Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай.

Облекченията ще засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Списъкът ще се обновява на всеки две седмици.

В Гърция отваря всичките си летища за международни полети. Разрешава се и влизането на чуждестранни фериботи в гръцки пристанища. Премахват се и ограниченията за влизане в страната през сухопътните граници за пристигащи от Албания, Република Северна Македония и Сърбия.

В Нидерландия се отварят публичните домове.

В Турция и Белгия се отварят киносалоните и театрите.

В Австрия се отварят кината и се разрешават културни събития с публика до 250 души.

Испания и Португалия отварят сухопътната си граница.

Във Франция, Париж се отварят музеите Център Помпиду и Гран Пале. Пак във френската столица е предвиден музикален протест на диджеи срещу решението да не се отварят дискотеките и да се анулират фестивалите.

В Освиенцим се отваря музеят на Аушвиц-Биркенау.

В Република Македония международното летище в Скопие и летището в Охрид подновяват работа.

В Хърватия се разрешава от днес събирането на до 300 души в затворено помещение и до 500 на открито.

Отвъд Атлантика в Ню Йорк ще бъдат отворени за къпане общинските плажове в Ню Йорк - Кони Айлънд и Рокауейз.

В Азия в Тайланд учениците се връщат в училище, но за някои се предвижда да се продължи дистанционното обучение. Отваря се и японският увеселителен парк Токио Дисни.

В Грузия се отварят границите и всякакви дейности за туристите.

В португалската столица Лисабон обаче отново се връща изолацията за жителите на северното предградие заради увеличаване на случаите на зараза в определени зони.

Заразата

Съединените щати регистрираха 1199 нови смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа, предаде Франс прес, като се позова на университета "Джонс Хопкинс".

Броят на смъртните случаи на ден в Съединените щати не бе надхвърлял хиляда от 10 юни, отбелязва Франс прес.

Общият брой на починалите от коронавируса в Съединените щати е вече 127 322.

Новите случаи на заразяване са 42 528.

Заради скока на случаите на заразяване, особено в южните и в западните щати, властите на някои щати преустановиха разхлабването на мерките, въведени заради борбата с пандемията.

Тексас подобри вчера дневния си рекорд и регистрира 6975 нови случая на заразяване с Ковид-19. От началото на пандемията тексаските власти съобщиха за 159 986 случая на заразяване и 2424 случая на заразяване.

Над 6500 души, дали положителни проби, бяха приети в болница в Тексас.

 

Канада регистрира 286 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на канадското здравно министерство.

Общият брой на заразените с коронавирус в Канада е вече 104 204.

Канадското здравно министерство съобщи в понеделник за 668 нови случая на заразяване. От министерството обясниха резкия скок в броя на случаите на заразяване с факта, че много региони на Канада са публикували наведнъж данните си за разпространението на вируса за предходните три дни. В провинция Онтарио бе направено масово тестване на чуждестранни работници (предимно мексиканци), които вършат сезонни работи във ферми в южната част на Канада. Сред тестваните са регистрирани 177 случая на заразяване.

Общият брой на починалите от коронавирус в Канада е 8591.

Мексиканските власти регистрираха 648 смъртни случая от коронавирус в Мексико за последното денонощие - със 175 повече от предходния ден.

Общият брой на починалите от вируса в Мексико е над 27,7 хиляди, заяви на пресконференция вчера главният епидемиолог на мексиканското здравно министерство Хосе Луис Аломия.

Бразилия регистрира 33 846 нови случая на заразяване с коронавирус за едно денонощие, предаде ТАСС, като се позова на бразилското здравно министерство.

Общият брой на заразените с коронавирус в Бразилия е вече 1 402 041.

Смъртните случаи от вируса през изминалото денонощие в Бразилия са 1280. Общият брой на починалите от вируса в страната е 59 594. Оздравели са над 790 хиляди души.

Огнище на заразата има в югоизточната част на Бразилия, част от която са щатите Сао Пауло, Рио де Жанейро, Еспирито Санто и Минас Жераис. В този регион са почти 486 хиляди от случаите на заразяване и 27 456 от смъртните случаи.

На второ място по случаи на заразяване е североизточният регион на Бразилия. В деветте щата на този регион са регистрирани 480 хиляди случаи на заразяване и 19 278 смъртни случаи.

Голям брой случаи на заразяване има и в Северна Бразилия, където заразените са 262 430, а смъртните случаи са 9526.

В централните и в западните щати, където масовото разпространение на заразата започна по-късно, са регистрирани 97 200 случаи на заразяване и 1730 смъртни случая. В южната част на страната заразените са най-малко - 76 172. Смъртните случаи в този регион са 1604.

 

Германия регистрира 466 нови случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на данни на института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох".

Общият брой на заразените с вируса в Германия е вече 194 725.

Новите смъртни случаи от коронавирус в Германия са 12. Общият брой на починалите от вируса в страната е 8985.