Масова ваксинация срещу коронавируса започва в Русия от днес, предаде ТАСС. Руснаците ще могат да си поставят безплатно една от двете регистрирани в страната ваксини - Спутник V и Епивакорона.

За преминаване към масова ваксинация разпореди руският президент Владимир Путин миналата седмица. От 10 декември в Русия се извършваше мащабна ваксинация и ваксини получиха медици, учители, хора с хронични заболявания и др.

Според вицепремиерката Татяна Голикова, оглавяваща оперативния щаб за борба с коронавируса, до края на месеца в оборот ще постъпят около 2,1 милиона ваксини. Ръководителката на регулаторния орган за защита на потребителите Роспотребназдор Анна Попова пък заяви, че ваксинацията трябва да бъде организирана така, че колективен имунитет да се формира до началото на есенния епидемичен сезон. Според нея през първата година ваксинацията може да обхване 60 процента от населението на страната.

В Русия сега е в процес на клинични изпитания и трета ваксина срещу коронавируса.

Великобритания разширява кампанията за ваксиниране

Обединеното кралство, което първо започна ваксинацията в ЕС, от днес разширява кампанията си в момент, в който в сила влиза карантина за всички пристигащи, за да се избегне внасяне на нови варианти на заразата, предаде Франс прес.

Досега в страната над 3,8 души са получили първа доза от ваксините срещу коронавируса. Кампанията беше насочена към хората над 80 години, обитателите на старчески домове и персонала в тях, както и към здравните работници на първа линия. От днес в обхвата на кампанията попадат и хората над 70 години и изключително уязвимите хора.

Правителството си е поставило за цел до средата на февруари да бъдат ваксинирани 15 милиона души. Според британския премиер Борис Джонсън на минута се поставят по 140 ваксини в страната. Според здравния министър Мат Ханкок половината от над 80-годишните вече са ваксинирани. За да може да бъдат ваксинирани повече хора, правителството реши интервалът между двете дози от ваксините да е до 12 седмици.

С цел борба с коронавируса от 4 днес по Гринуич влизат нови изисквания за пристигащите в страната. Освен задължението за представяне на резултати от отрицателен тест за коронавирус, влиза в сила и карантина от 10 дни за пристигащите. Изключенията, които се правеха досега за най-малко засегнатите страни, отпадат временно, посочва Франс прес.