САЩ трябва да се извинят за бомбардирането на Югославия през 1999 г. и да изплатят компенсации на роднините на загиналите и пострадалите, написа във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от сръбския вестник "Курир".

Тя заяви това по повод вчерашното интервю на американския посланик в Белград Кайл Скот за същия вестник, в което той призова сърбите да гледат на бомбардировките над СР Югославия през 1999 г. от страна на НАТО "в по-широка перспектива" и да подобрят отношенията си със САЩ.

"Нито Сърбия, нито Съединените щати могат да върнат времето назад. Държавите не могат да върнат времето назад. Това, което можем да направим, е да гледаме на 1999 г. в по-широка перспектива", каза посланикът. Той отбеляза, че през историята отношенията между САЩ и Сърбия главно са били отлични, че 90-те години и събитията по времето на Милошевич са изключение. "Оттогава минаха две десетилетия. Крайно време е да тръгнем напред и да подобрим отношенията си, имаме много добра основа за такъв напредък", каза Кал Скот в интервюто за "Курир"